Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.

Раціональне харчування учнів будується на дотриманні трьох основних принципів:

  • забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;
  • задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;
  • дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.

Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.

Здорове харчування - шлях до успіху!

Харчування в школі


Лист МОН "Щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках у закладах дошкільної, загальної середньої освіти" від 07.07.21року №1/9-347/26-04/19995/2-21

Норми харчування у навчальних закладах: Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.204 р. №1591 Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах: Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 року №242/329

Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах: Наказ Міністерства освіти України та Міністерства охорони здоров’я від 15.08.2006 року №620/563

Харчування пільгових категорій учнів: Постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 р. №856 Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах

Гігієнічний стандарт: Проєкт Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти(Додаток 4.Рекомендації із здорового харчування дітей в загальноосвітніх навчальних закладах)

Норми харчування для дітей різного шкільного віку

Стандарти НАССР

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ПИТНОГО РЕЖИМУ

Для організації оптимального питного режиму потрібно забезпечити водою дітей за індивідуальною потребою.

Загальні рекомендації щодо питного режиму для школярів:

  • діти 6-8 років: 5 склянок на добу
  • діти 9 -13 років: 7-8 склянок на добу
  • 14 і більше: від 8 до 11 склянок на добу

До речі, денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.

У шкільних їдальнях має бути організований доступ до питної води.

  • Кип’ячену воду дають після охолодження до кімнатної температури.
  • Воду зберігають у добре вимитому посуді, закритому кришкою. Для цього можуть бути використані чайники і бачки з нержавіючої сталі з кришками.
  • Термін зберігання охолодженої кип’яченої води 6 годин. Ємкості для зберігання кип’яченої води миють в кінці кожного робочого дня.
  • Для пиття води можуть бути використані одноразові стакани, фарфорові чашки та скляні стакани. Якщо для пиття води використовуються одноразові стакани, то передбачають ємність для використаних стаканів. Якщо для пиття води використовують фарфоровий або скляний посуд, то його виставляють на рознос, промаркований для чистих стаканів. Біля нього розміщують рознос для збору використаних стаканів.
  • За організацію питного режиму на харчоблоці відповідає завідуюча виробництвом їдальні.
  • За дотримання правил питного режиму на перерві відповідає черговий вчитель.

/Files/images/harchuvannya/373473801_350625420834166_6764597588361688837_n.jpg /Files/images/harchuvannya/385527841_241851145577572_3538899515857006052_n.jpg /Files/images/harchuvannya/385493270_371378218651495_2385675233436095821_n.jpg /Files/images/harchuvannya/371161402_1004272634211022_4514638666796240567_n.jpg


Кiлькiсть переглядiв: 38